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vino dulce de frío – Eiswein aus Spanien

Die Zeiten ändern sich.

Dieser Beitrag scheint älter als 16 Jahre zu sein – eine lange Zeit im Internet. Der Inhalt ist vielleicht veraltet.

Ich wußte bisher nicht das es das gibt, aber offensichtlich wurde bereits vor 10 Jahren mit entsprechnden Experimenten begonnen.

Wie geht das? In der Meldung liest sich das so:

Innovative, both in a technical and marketing sense, the venture is the brainchild of Jaume Gramona, a great lover of German Eiswein, which is made by freezing the grapes in the vineyard, then crushing while still cold and fermenting at low temperatures. However, the lack of frost in the Catalonian vineyards during the harvesting months means that Gramona’s cold sweet wine has to be made differently. After various tests, the only possible and natural way, to reach a higher concentration of must after a late harvest is by partially freezing the grapes, this implies greater ecological control of the whole process: techniques known as “supraextracción” and “crioextracción” that take place in cold storage.

Na ja, Eiswein auf diese Art und Weise hergestellt ist eigentlich ein alter Hut, machen die Amerikaner schon lange. Aber bitte, wenn Spanien unbedingt Eiswein braucht sollen sie es machen. Der Name klingt toll „vino dulce de frío“

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